onsdag 28 augusti 2013

Idag tänker jag på Sydsvenskans fotografer


Idag lägger Sydsvenskan ner sin bildredaktion och enligt mig är det ett helt vansinnigt beslut.

Sydsvenskans bildredaktion och bildjournalistik har under många år varit helt outstanding. Bilderna i Sydsvenskan har varit nydanande och annorlunda i en mediemiljö där det mesta går mot likriktning. Sydsvenskan har fått drivor med utmärkelser för sina bilder.

Och ändå.

Idag läggs Sydsvenskans bildredaktion ner och i runda slängar gör man sig av med 150 års erfarenhet av att berätta, kommunicera och bedriva journalistik med bilder.
I mina ögon har just bilderna varit det bästa i Sydsvenskan och framförallt det som Sydsvenskan kunnat konkurrera med.
Bilderna kommer inte helt försvinna och några fotografer kommer att få vara kvar.

Men laget och bildredaktionen slaktas idag.
Förutsättningarna förändras helt och respekten för bilden och fotograferna är borta.

Idag tänker jag på Sydsvenskans fotografer och hur otroligt bra de varit.
Kanske för braL


Fotnot:
Lars Dahmén är VD och Chefred på Sydsvenskan.
Han har civilingenjörsexamen från Linköpings universitet (teknisk fysik och elektroteknik) och har varit chefred på Computer Sweden.
Läs mera här

2 kommentarer:

 1. Linköpings Universitet har delvis byggt sin framgång på att ständigt investera i det man redan är bra på - alltså det som är lönsamt satsar man ännu mer på och på så vis kan man bli världsledande inom vissa forskningsområden, t.ex. visualisering.

  Intressant att tidigare LiU-studenten Lars D valt en helt annan taktik än sitt gamla universitet och istället skär bort något som man är riktigt bra på. Har han en dold agenda eller är han bara lyckligt ovetande om hela situationen och bildredaktionens otroliga renomé? I våra ögon känns det i alla fall som billiga pengar att bevara fotoredaktionen och säkra en fortsatt extremt snygg tidning med talande bilder. Vinstprognosen är visserligen nedskruvad en aning från 40 miljoner under 2013 men nog borde redaktionen kunna sparas...

  Som LiU-lärare och fotograf har man lust att lyfta luren...

  SvaraRadera
 2. Tack, du är gullig.

  /LarsD

  SvaraRadera