söndag 31 januari 2016

Extremt missvisande...

Lars Dareberg har jobbat i snart 30 år som bildjournalist, gjort flera fotoböcker, bevakat 7 OS och en massa världsmästerskap i olika sporter, vunnit ett antal förstapriser i ÅB, suttit i utländska ÅB jurys, gjort reportage jorden runt och även varit bildchef på Sydsvenskan under några år när den tidningen var ledande i svensk bildjournalistik.
Dareberg skriver regelbundet i svensk och utländska tidningar och han har drivit sin blogg i 6 år med över 1,5 miljoner träffar. Med andra ord är han en av våra absolut främsta bildjournalister med en otrolig koll på bildjournalistik i Sverige och världen.

Därför känns det konstigt när Alex/Axman bemöter Darebergs frågor (läs här) med att de är extremt missvisande.
Jag viste inte ens att frågor kan vara missvisande, än mindre extremt missvisande.
Ännu mindre förstår jag hur Axman kan svara/försvara något som han inte ens varit närvarande på???

Åretsbild har under många år varit en väldigt viktig del av svensk bildjournalistik och det är många personer som lagt ner massor av fantastiskt arbete för att driva denna tävling.
Det är jag väldigt tacksam för.
Men under de senaste åren har det skett något i ÅB.
Mailar man frågor eller förslag så får man ofta otrevliga svar, inga svar överhuvudtaget eller svar ett år efter att frågan ställts (som nu för Dareberg).
ÅB har blivit tillslutet och jag och många känner inte igen oss längre.
Informationen är splittrad och tyvärr ibland helt motsägande så när någon så insatt som Dareberg ställer frågor så blir det svaret ”extremt missvisande” snarare ett tecken på att man inte vill svara.

En del av information läggs ut på ÅBs hemsida.
En annan del information om ÅB läggs ut på PFKs hemsida och den är ibland helt annan än den på ÅBs sida.
Den största delen av information läggs ut på FB i en grupp där bara ca häften av alla pfkare är med.
Och en sista del av information lägger ansvariga ut på sina personliga FB konton där väldigt få är med.
Varför gör man så?

Redan för över 15 år sedan var vi en grupp som jobbade med att öppna upp ÅB och jurymötet genom att på film visa vad som skedde.
Därför blev jag väldigt glad när det förra året äntligen genomfördes.
Filmerna öppnade verkligen upp och det blev tydligt hur juryn tänkte.
Nu blev det ju en katastrof runt sportrepsklassen förra året och tyvärr valde då ÅB direkt att strypa informationen runt den klassen, redigera juryfilmen hårt och dessutom vänta 48 dagar innan de visade den.
Precis när det fanns chans att visa öppenhet så censurerade ÅB och detta gav givetvis stora konsekvenser. Konsekvenser som vi idag ser och som bla Lars Brundin påtalar.

När juryfilmen om sportreportage släpptes så håller jag verkligen med Ola Axman när han skriver
”det är synd att några få kan förstöra mycket som det tagit så lång tid att bygga upp”
I den del av filmen som ÅB har publicerat visas tydligt hur juryn skrattar åt vissa idrotter som inte riktiga idrotter (orientering) och att en av jurydeltagarna bedömer bilder utifrån ett kommersiellt perspektiv utan att moderatorn gjorde sitt jobb och förklarade att ÅB är en journalistisk tävling.
Inte heller Axman som var på plats förklarade att ÅB handlar om bildjournalistik och där och då förstördes väldigt mycket för lång tid framåt.

Efteråt detta var vi ett antal aktiva bildjournalister som ställde frågor, bloggade, ville diskutera, utvärdera eller mailade förslag om etikgrupper och andra nya vägar för att detta inte ska hända igen.
Detta bemöttes av tystnad från ÅB.

Fast i slutet av april får jag ett glädjande svar av Ola Axman att det skulle tillsättas en mixad grupp av fotografer för att se över de två sportklasserna och att Dareberg skulle ingå i denna grupp.
Ett väldigt bra initiativ helt enkelt!

Tyvärr var ju detta bara snack och gruppen startades aldrig upp.
Dessutom tog det ytterligare 5 månader för ansvariga att erkänna att den lagts ned…

Det kallar jag extremt missvisande.

1 kommentar:

  1. Tack, du är snäll du.
    Hoppas du har det bra, vi har spelat kort, jag och dina tjejer.
    /LarsD

    SvaraRadera